10 tips om je cv te laten knallen

Honderd sollicitaties of (soms veel) meer op een enkele vacature. Zeker in deze tijd is dat geen uitzondering. Voor de eerste schifting komt dan alles op een hoop te liggen en worden de cv’s vliegensvlug gescand. Als je dan niet meteen opvalt, lig je er binnen no time uit. Zo’n eerste beoordeling neemt maar luttele seconden in beslag.

Een droge opsomming van opleiding, werkervaring, kennis en vaardigheden is niet meer voldoende. Want zo’n grijze tekst valt nauwelijks op in de grote stapel die de personeelsfunctionaris moet doorploegen. En de begeleidende brief met jouw persoonlijke pitch wordt vaak nauwelijks gelezen.

De brief blijft belangrijk, maar in de meeste gevallen weegt het cv zwaarder. Uit onderzoek blijkt dat van de vijfhonderd bedrijven die werden aangeschreven, slechts twee de begeleidende brief aandachtig door hadden genomen. Je moet dus als eerste zorgen dat je cv de stapel van kansrijke kandidaten haalt. Houd de brief dus kort en verwijs snel naar het cv, luidt het advies. En zorg vervolgens dat het cv opvalt door een goed ogende presentatie en een professionele uitstraling.

Hieronder bieden we je tien tips om je CV beter op te laten vallen.

1 Laat zien wat je in huis hebt

Begin je cv met een korte profielschets waarin je toelicht waarom je geschikt bent voor de functie. Relevante details over opleiding en ervaring komen hierin kort aan bod. Vermijd clichés. Kreten als bruggenbouwer of duizendpoot voegen niets toe. Gebruik voorbeelden. Zeg niet “ik ben stressbestendig”, maar haal iets aan waaruit dat blijkt.

2 Houd het zakelijk

Natuurlijk wil je opvallen, maar dan wel op de juiste manier. Houd het daarom zakelijk en to-the-point. Voorbeelden van hoe het niet moet zijn de sollicitant die zijn cv opvrolijkte met foto’s van dolfijnen of de werkzoekende die een ludiek bedoelde vlaggen-slinger van ruim tien kantjes in elkaar knutselde. Een foto is wel aan te bevelen, maar dan wel een zakelijke, zonder kind, pils of hond.

3 Maak het niet te lang

Veel mensen zijn bang iets weg te laten, maar niet alles is relevant. Er wordt hoofdzakelijk gekeken naar de huidige en de vorige functie of zo’n vijf à tien jaar terug. Bespreek die dan wat uitgebreider. Een cv van twee kantjes is ongeveer goed. Afhankelijk van de functie kunnen het er ook drie of vier worden.

4 Een frisse blik

Kijk bij iedere sollicitatie opnieuw naar het cv. Is je profielschets wel toegesneden op de functie in kwestie? Of moet je andere aspecten van je werkverleden juist wat meer op de voorgrond plaatsen? Beschouw het cv niet als een statisch document.

5 Wees niet te bescheiden

Durf een beetje arrogant te zijn. Vaak zijn mensen heel geschikt voor een bepaalde functie, maar straalt hun cv dat niet uit. Met andere woorden: je moet jezelf wel durven verkopen. Lieg niet, maar onderstreep wel de positieve dingen. Je moet kunnen prikkelen en overtuigen. Straal enthousiasme uit.

6 Ga op onderzoek uit

Stem brief en cv af op het bedrijf. Google je toekomstige werkgever en degene met wie je te maken krijgt. Je kunt ook naar het bedrijf bellen om meer informatie in te winnen. Hou dan wat relevante vragen paraat; je moet niet bellen om het bellen. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur of de grootte van de afdeling en met welke programma’s wordt gewerkt. Als je het gesprek aangaat, is de kans groot dat je naam blijft hangen, zeker als je kort daarna je cv opstuurt. Het is een beïnvloedbaar spel, als je maar weet hoe het gespeeld wordt.

7 Vergeet sociale media niet

En dan met name LinkedIn. We raden je aan een link naar je LinkedIn-profiel te plaatsen als extra service en bron van aanvullende informatie. Uiteraard moet je profiel dan wel stroken met het cv. Via LinkedIn kun je ook laten zien dat je actief bezig bent in je vakgebied, door bijvoorbeeld relevante artikelen te delen. Wees je er ook van bewust dat een toekomstige werkgever zeer waarschijnlijk ook uitingen op Twitter en Facebook natrekt. Bekijk daarom je privacy settings op Facebook als je niet wilt dat die kiekjes met pils in je hand worden bekeken.

8 Wees zuinig op je referenties

Vermeld nooit contactgegevens van referenten, maar slechts dat referenties op verzoek beschikbaar zijn. Zo wordt het risico vermeden dat je referenten plotseling worden overvallen door een telefoontje. Via aanbevelingen op LinkedIn kun je al een tipje van de sluier oplichten.

9 Let op de lay-out

Het cv moet makkelijk gescand kunnen worden. Trefwoorden kun je highlighten. En stuur het op in pdf, dat voorkomt dat regels verspringen en een rommelige indruk ontstaat.

10 Vraag het aan anderen

Welke indruk maakt het cv? Overweeg bepaalde hobby’s te verzwijgen. Vermeld bijvoorbeeld niet dat je waterpijp roken als hobby hebt. Iedereen heeft het recht eerlijk te zijn, maar weet wel dat het je carrièreambities kan fnuiken.’

Gratis check

Ben jij benieuwd of jouw cv gelezen wordt? In samenwerking met een CV Coach bieden we je mogelijkheid deze gratis te laten checken. Bij deze gratis cv check wordt je cv gecontroleerd op onder andere de volgende onderdelen:

  • Lay-out
  • Formaat
  • Structuur / Indeling
  • Korte algemene indruk
  • Spreekt het cv aan?
  • Overtuigingskracht

Stuur je cv naar info@hetcallcenternetwerk .nl en doe de gratis check.

Geef een reactie