Callcenters Belgische politie overbelast door 650.000 boetes één week

Het callcenter dat vragen over verkeersboetes behandelt in België, is overbelast. De medewerkers van de helpdesk, die door bpost uitgebaat wordt, krijgen normaal ongeveer 4.000 telefoons per dag. De laatste weken is dat aantal toegenomen tot meer dan 7.000, waardoor de wachttijden oplopen tot 15 à 20 minuten. Daardoor kloppen heel wat mensen rechtstreeks bij de politie aan.

Een politiezone kaartte op Twitter aan dat heel wat burgers zich met vragen over hun verkeersboetes wenden tot het loket van de lokale politie “door technische problemen bij het extern bedrijf dat instaat voor de verwerking van verkeersboetes”.

Het gaat niet zozeer om technische problemen, maar om een overbelasting van het callcenter, legt Edward Landtsheere van de FOD Justitie in België uit. Dat is een gevolg van een grote zending eerder deze maand. “Begin augustus heeft er een heel grote zending van verkeersboetes plaatsgevonden. Tussen 1 augustus en 10 augustus zijn ongeveer 650.000 boetes uitgestuurd op een week tijd, normaal is dat meer gespreid.”

Nieuwe callcenter medewerkers

“Om piekmomenten binnen het callcenter beter aan te kunnen, werden 21 extra medewerkers aangeworven en zullen er volgende week maandag 5 nieuwe callcenter medewerkers starten met een opleiding. De zending van verkeersboetes zal in de toekomst beter gespreid zijn zodat piekmomenten kunnen vermeden worden”, zegt Landtsheere.

Sinds begin dit jaar is het systeem om verkeersboetes te innen volledig geautomatiseerd. In het begin kampte het nieuwe systeem met kinderziektes waardoor duizenden mensen hun boetes te laat in de bus kregen, maar dat probleem is intussen opgelost, klinkt het bij de FOD Justitie.

Geef een reactie