Nieuwe wet Werk en Zekerheid blijkt groot financieel drama te worden

UWV rekent op problemen door nieuwe regels ww

Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt voor problemen bij de uitbetaling van ww-uitkeringen vanwege nieuwe regels. Mensen die na 1 juli werkloos worden, moeten voortaan maandelijks doorgeven of ze hebben bijverdient. Pas als ze dat hebben gedaan krijgen ze hun uitkering. Het UWV is bang dat mensen vergeten door te geven of ze wel of geen inkomsten hebben gehad. Ook rekent de instantie op veel fouten bij het invullen daarvan.

Daarnaast moeten WW’ers hun sociale verzekeringsloon (sv-loon) doorgeven. Dat sv-loon staat niet altijd op het loonstrookje en soms moet de werknemer het zelf uitrekenen. Het UWV denkt dat het melden van deze inkomsten erg ingewikkeld is en houdt er rekening mee dat iedereen het de eerste maand verkeerd zal doen. Uit een onderzoek van het UWV bleek een jaar geleden dat 99 procent van de mensen niet weet wat hun sv-loon is.

Ook maakt het UWV zich zorgen over de financiële situatie van WW’ers. Door de verandering kan het zes weken duren voordat de eerste WW-betaling binnen is. Als de inkomsten niet worden opgegeven, krijgen mensen helemaal geen uitkering.

Achteraf uitbetalen

Vanaf 1 juli gaat het UWV voortaan ook uitkeringen pas achteraf uitbetalen. Dat betekend dat iemand die in juli in de WW komt pas zijn uitkering over die maand krijgt uitgekeerd in augustus. Mensen die hierdoor in de financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot aanvragen.

Meer dan 50.000 WW-ers financieel in de problemen

In juli stromen er naar verwachting zo’n 50.000 tot 60.000 mensen de WW in, voor wie de veranderingen spelen. De maanden daarop komt er telkens eenzelfde aantal bij, waardoor het UWV het waarschijnlijk nog drukker krijgt met het beantwoorden van vragen en het checken van alle ingevulde inkomsten.

30 cent per euro bijverdienen

Een bijkomstige verandering is dat WW’ers voortaan gedwongen gaan worden om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro wordt ook nog eens 70 cent ingehouden op de WW. De maatregel moet het financieel aantrekkelijker maken om te gaan werken voor een lager salaris dan dat men verdiende in zijn vorige baan, aldus het Ministerie.

Het UWV heeft 5 miljoen euro uitgetrokken om de vernieuwing in goede banen te leiden, bevestigde het UWV vrijdag na berichtgeving in diverse media. Er is onder meer geld gestoken in een voorlichtingscampagne. Ook zet het UWV komende maanden 100 extra medewerkers in.

Tweede Kamer twijfelt openlijk aan nieuwe wet

In de Tweede Kamer neemt het vertrouwen af in de wet Werk en Zekerheid, die eigenlijk bedoeld was om flexwerkers beter te beschermen. Bij de Kamerleden, die de wet eerder nog massaal steunden, is bezorgdheid en twijfel ontstaan na meldingen van tijdelijke werknemers van wie contracten niet worden verlengd.

Dat blijkt uit een rondgang langs D66, CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en de regeringspartijen PvdA en VVD. “Het stoplicht staat op oranje”, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). Volgens D66 moeten de werkgeversorganisaties bij hun achterban voor elkaar krijgen dat ze zich aan de afspraken van het sociaal akkoord houden, de basis voor de wet: in ruil voor betere bescherming van flexibele krachten, die sneller in vaste dienst zouden moeten komen, kwam er voor de werkgevers een vereenvoudiging van het ontslagrecht.

Overgangsproblemen, buikpijn en bak vol zorgen

CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat hij al “met buikpijn” bij de behandeling van de wet had gezeten. Carola Schouten (ChristenUnie) zegt dat de Kamer achteraf gezien onderdelen uit de wet “scherper ter discussie had moeten stellen”. Volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zijn de overgangsproblemen “een bak vol zorgen”. VVD’er Anne Mulder verwijst vooral door naar de werkgevers en werknemers.

Geef een reactie