Ook Nationale Nederlanden schrapt banen

De Telegraaf kopte woensdag:

“Ook Nationale Nederlanden wipt uitzendkrachten”

en ook de Volkskrant kwam met het volgende bericht:

“Ook Nationale Nederlanden stuurt uitzendkrachten weg”

Nationale Nederlanden neemt afscheid van trouwe uitzendkrachten, vooruitlopend op de nieuwe wet die flexwerkers per 1 juli meer zekerheid moet geven. De verzekeraar probeert hiermee, net als ING eerder deze maand, de dan geldende ontslagvergoeding te ontduiken.

Dit blijkt een intern memo in bezit van de Volkskrant. Uitzendkrachten bij Nationale Nederlanden laten weten dat hun contract niet wordt verlengd om te voorkomen dat ze een vaste baan krijgen. ‘Ons was beloofd dat we langer konden blijven dan eigenlijk mocht, als we tussentijds overstapten naar een ander uitzendbureau’, zegt een uitzendkracht die niet met naam in de krant wil omdat hij nog bij de verzekeraar werkt. Maar deze zogeheten draaideurconstructie moet Nationale Nederlanden volgens de nieuwe wet beĆ«indigen. Er zijn uitzendkrachten die langer dan tien jaar op deze manier bij het bedrijf werken.

De verzekeraar verschuilt zich achter de uitzendbureaus

De verzekeraar laat het wegsturen van uitzendkrachten over aan de uitzendbureaus. Alleen als die een uitzendkracht uiteindelijk zelf in dienst nemen (dat gebeurt bij specialisten naar wie veel vraag is) kan deze bij Nationale-Nederlanden doorwerken, zegt een woordvoerster van de verzekeraar. ‘Als we iemand heel graag willen houden, dan nemen we iemand natuurlijk zelf in vaste dienst.’

Volgens de vakbond CNV verschuilt Nationale Nederlanden zich ten onrechte achter de uitzendbureaus. ‘Het is een smoes te zeggen dat de uitzendbureaus uitzendkrachten niet in vaste dienst willen nemen’, zegt bestuurder Henry Stroek. ‘Nationale Nederlanden bepaalt wie en op welke voorwaarden voor het bedrijf werkt. Na vijf jaar moet je toch vaststellen dat het om structureel werk gaat. Daar hoort gewoon een vast contract bij. Uitzendwerk is voor piek en ziek.’ Bij Nationale Nederlanden werken 1.700 van de 12 duizend medewerkers als ‘externen’. Ongeveer 750 van hen zijn uitzendkrachten, sommigen werken al jaren bij Nationale Nederlanden.

“Nu de wet bijna van kracht wordt zien we helaas ook werkgevers die hun verantwoordelijkheid willen ontlopen” – Woordvoerder Lodewijk Asscher

Transitievergoeding

De nieuwe Wet werk en zekerheid beoogt de verschillen tussen flexwerkers en vaste krachten te verkleinen. Flexkrachten hebben eerder dan voorheen recht op een vaste aanstelling en ze krijgen na twee jaar een transitievergoeding, de nieuwe ontslagvergoeding. Die ingrepen maken het voor bedrijven duurder om flexkrachten in te huren – reden waarom zij opnieuw overwegen of inhuur nog nodig is.

ING kwam eerder deze maand onder vuur na de berichtgeving in de Volkskrant over een notitie van de top van ING Nederland. Daaruit bleek dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de nieuwe ontslagvergoeding te ontduiken. Inmiddels gaat ING, samen met de uitzendbureaus, een kleine driehonderd uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van hun ontslagvergoeding.

Nationale-Nederlanden heeft zijn mail neutraal geformuleerd, vindt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Maar uit het stuk spreekt de angst voor het aangaan van vaste contracten en het betalen van de transitievergoeding.’ Zo blijkt dat Nationale-Nederlanden niets ziet in uitzendkrachten die bijna toe zijn aan een vaste aanstelling, ‘gezien het risico op versneld einde contract’.

Cultuurverandering

De nieuwe wet eist een cultuurverandering bij werkgevers, laat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. ‘Nu de wet bijna van kracht wordt’, aldus zijn woordvoerder, ‘zien we helaas ook werkgevers die hun verantwoordelijkheid willen ontlopen. We roepen werkgevers op te kiezen voor goed werkgeverschap en kwaliteit van werk.’

De vakbond CNV is vrijdag een meldpunt begonnen voor werknemers die te maken krijgen met misstanden als gevolg van de nieuwe flexwet. Er zijn al tweehonderd klachten binnen. ‘We vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de Belastingdienst het topje van de ijsberg zijn. Dit strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die in het sociaal akkoord met de werkgevers zijn gemaakt’, zegt Arend van Wijngaarden van het CNV.

Vast in dienst bij uitzendbureau?Uitzendkrachten kunnen de eerste anderhalf jaar per dag worden opgezegd. Vervolgens kunnen ze in vier jaar tijd zes contracten krijgen (dat was acht contracten in twee jaar). De volgende stap is: in vaste dienst bij het uitzendbureau. Krap 5 procent van de 230 duizend uitzendkrachten heeft een vast contract en wordt gedetacheerd bij een opdrachtgever. Daarbij gaat het om specialisten in bijvoorbeeld ict, techniek, commercieel personeel en procesoperators. Veruit de grootste groep zit in de eerste anderhalf jaar.

 

Geef een reactie