Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

en wat je kunt doen om het recht te zetten

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Hoe je het ook wendt of keert. Hoe zelfverzekerd je ook bent en hoe goed je uitgangspositie voor de nieuwe baan ook is, het gaat altijd om een assessment van jou als persoon. Soms loop je met een goed gevoel de interviewruimte uit en weet je dat je het beste van jezelf hebt laten zien. Maar soms weet je het gewoon niet; was het de starre reactie van de interviewer, of kwam je echt niet over zoals je over wilde komen?

Er zijn een aantal punten waaraan je zou kunnen herkennen dat je sollicitatiegesprek niét ging zoals je wilde. Gebruik ze in je voordeel: herken je je in veel van de onderstaande punten, dan zijn er misschien nog manieren om de eerste indruk die je hebt achtergelaten, bij te schaven. En herken je je in geen van allen? Misschien heb je dan een prima gesprek gevoerd, en laat je zelfvertrouwen je gewoon even in de steek.

1. De interviewer is er niet helemaal bij met z’n hoofd

Er kunnen natuurlijk vele persoonlijke redenen zijn waarom een recruiter, HR-medewerker of manager afgeleid kan zijn. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat wanneer jij zijn of haar aandacht niet vast kunt houden, je geen beste indruk hebt gemaakt. Je alarmbellen mogen helemaal afgaan als hij of zij uitgebreid de tijd neemt om een binnenkomend telefoontje te beantwoorden.

2. Je krijgt alleen maar simpele vragen

Misschien ben je opgelucht dat je geen lastige kwesties voor je voeten krijgt, maar meestal is het geen goed teken als je alleen maar makkelijke vragen krijgt. Is de persoon in kwestie echt geïnteresseerd, dan zal hij of zij je het vuur aan de schenen willen leggen en echt tot op de bodem uit willen zoeken hoe jouw persoontje in elkaar steekt.

3. Er vindt geen dialoog plaats

Hij of zij stelt een vraag, en jij geeft een antwoord. Dan wordt er weer een vraag gesteld, en geef jij weer antwoord. Er is geen sprake van echte persoonlijke interactie, maar het wordt een soort kruisverhoor. In de beste sollicitatiegesprekken worden er onderlinge raakvlakken ontdekt en van persoon tot persoon een connectie gelegd. Niet gebeurd? Don’t count on it.

4. Er wordt niet gevraagd wanneer je kunt beginnen

Je staat buiten na je sollicitatiegesprek je realiseert je dat de interviewer helemaal niet heeft gevraagd per wanneer je kunt beginnen. Dit is echt een slecht teken: als deze persoon een toekomstperspectief voor jou ziet binnen zijn bedrijf, zal hij zeker weten over de vervolgstappen na hebben gedacht. Wordt de vraag ‘Per wanneer zou je kunnen beginnen?’ je dus niet gesteld, dan zijn de kansen vrij klein dat je wordt aangenomen. Niet nihil, maar wel klein.

5. Over je salaris wordt niet gepraat

In dezelfde categorie: als een werkgever echt geïnteresseerd is, zal je interviewer tijdens het sollicitatiegesprek te weten willen komen of ze je kunnen betalen. Vragen naar een salarisindicatie is dus een teken dat ze oprecht interesse in je hebben; wordt de vraag niet gesteld, dan kon het ook nog wel eens zijn dat de interesse er (nog) niet is.

6. Het gesprek eindigt eerder dan jij verwachtte

Meestal krijg je van tevoren wel een indicatie van hoe lang je sollicitatiegesprek gaat duren. (En zo niet: vraag daar dan om!) Als je gesprek vervolgens veel eerder stopt dan de vooraf gegeven tijdsindicatie, kan dat een teken zijn dat je interviewer afgehaakt is voordat hij het volledige interviewprotocol heeft doorgewerkt. Meestal niet echt een goed teken.

7. De vervolgstappen na het sollicitatiegesprek worden niet besproken

In de meeste gevallen wordt er niet binnen één gesprek over jouw lot bepaald. De meeste werkgevers plannen meerdere gesprekken in met kandidaten en het getuigt van stijl om alle kandidaten van tevoren in te lichten over de stappen in het sollicitatieproces. Wordt er helemaal niet aan je uitgelegd wat de vervolgstappen zijn, dan kan het zijn dat de interviewer überhaupt niet van plan is om een vervolggesprek met je in te plannen.

Ging je gesprek écht zo slecht?

De meeste mensen worden heel zelfbewust tijdens en na een sollicitatiegesprek; het is dus niet raar om je wat onzeker te voelen over je prestaties. Heb je geen echte aanwijsbare reden om je slecht te voelen over je gesprek, doe dat dan ook niet en handel er al helemaal niet naar: de kans bestaat dat je je eigen glazen ingooit als je je onnodig gaat verontschuldigen.

Damage control

Maar heb je het echt verpest, dan zijn er veel manieren om jezelf na een beroerd sollicitatiegesprek te redden van absoluut gezichtsverlies. Wil je de baan echt heel graag, zorg er dan altijd voor dat je in zo’n geval zelf contact opneemt met het bedrijf en wacht niet af tot je afgewezen wordt. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk: verontschuldig je voor de dingen die specifiek mis gingen tijdens je gesprek, en vraag om een tweede gesprek. Verontschuldig je echter nooit voor het totale gesprek.
Een ludieke manier om weer in contact te komen is door een ‘thank you note’ te versturen na het gesprek: dat kan via de mail of, nog persoonlijker, handgeschreven via de post. De ‘thank you note’ is erg gebruikelijk in Amerika, maar nog niet in Nederland. Daardoor kom je verrassend uit de hoek, en toon je nog een keer je oprechte interesse in de functie. Niet geschoten is altijd mis!

Marieke Knippers

Bron: Hi-Re.nl

Geef een reactie