Apeldoorns callcenter Convins bijt zich vast in claim op bedrijf van Dirk Scheringa

Zelfs een knallend conflict met Dirk Scheringa kreeg hem niet klein. De Apeldoornse marketeer Nikos van der Laan viert vandaag de opening van zijn nieuwe pand en is apetrots op wat hij met zijn bedrijf Convins heeft bereikt. Zijn gevecht met Scheringa had echter ook pijnlijk mis kunnen gaan, beseft Van der Laan.

Het leek geweldig, de deal die hij sloot met Nationale Bedrijvencheck (NBC). De opdracht die Convins mocht uitvoeren voor het bedrijf van Dirk Scheringa en Paul Vlaanderen was zakelijk gezien buitengewoon interessant, oordeelde Van der Laan. Een jaar later  is het gevoel omgeslagen in wrok. Via de rechter probeert hij het geld te krijgen dat hij nog tegoed heeft van NBC.

Opschalen

Convins is een callcenter dat voor zijn klanten afspraken probeert te maken voor verkoopgesprekken. Ook NBC, dat gezondheidschecks voor werknemers aanbood, huurde het Apeldoornse bedrijf in. Iedere afspraak die Van der Laans mensen maakten zouden Convins tweehonderd euro opleveren. ,,Ze benaderden mij via het contactformulier op onze site”, zegt Van der Laan. ,,Ik had een gesprek met Vlaanderen, mede-aandeelhouder van Scheringa. Het project dat we daarna uitvoerden liep zo goed dat Scheringa wilde opschalen van twintig naar vijftig afspraken per week.”

Risico’s

Behalve het vooruitzicht van een boel inkomsten, bracht het Van der Laan risico’s. In crisistijd had hij besloten op basis van no cure no pay te gaan werken, om klanten over de drempel te trekken. ,,We namen daarmee weliswaar een risico, maar het was een prima manier om ons te onderscheiden.” Door de omvang van het werk voor Scheringa en Van der Laan vond hij het risico te groot worden en vroeg om voorfinanciering. ,,We hadden namelijk vastgesteld dat hun bv niet kredietwaardig was zodat mijn verzekeraar niet over de brug zou komen als zij niet zouden betalen,” zegt de Apeldoornse ondernemer. ,,Dat wilden ze niet, maar ze gingen wel akkoord met een maand opzegtermijn en een betalingstermijn van dertig dagen. Ik besloot het risico te nemen.”

Strubbelingen

Na twee maanden ontstonden de eerste strubbelingen, zegt Van der Laan. ,,Er zou een nieuwe aandeelhouder komen en het wachten was op het geld dat die zou storten. Bovendien wachtte NBC op geld van zorgverzekeraars. Het resultaat was dat wij geen geld meer zagen.”

Een rechtszitting, waarin Van der Laan 130.000 euro eiste, is inmiddels geweest, het wachten is op de uitspraak. Voorstellen om te schikken wees hij af, zegt Van der Laan. ,,Eerst boden ze 15.000 euro, daarna 25 procent. Ik weet echter zeker dat de rechter ons in het gelijk stelt.”

Als dat volgende maand gebeurt heeft hij zijn geld echter nog niet, beseft de Convins-directeur. ,,Ik voorzie dat ze niet betalen maar NBC failliet laten gaan.” De vervolgstap heeft hij al gepland: ,,Dan gaan we de bestuurders aansprakelijk stellen. Al gaat dit jaren duren, dit laat ik niet over mijn kant gaan.”

Voorbeeld

Scheringa zelf is voor hem daarbij een ‘inspiratie’, constateert Van der Laan wrang, nadat de ex-bankier vorige week weer in het nieuws kwam met het faillissement van zijn DSB Bank: hij eist 830 miljoen euro schadevergoeding. De bankier geeft niet op… Van der Laan ook niet.

,,Dat Scheringa-verhaal ging bij ons spelen net nadat ik het huurcontract had getekend voor ons nieuwe pand aan de Wagenmakershoek. Ik had al mijn geld in de zaak gestopt. Door dat debacle met Dirk moest ik ineens met m’n leveranciers in de slag over later betalen. Het is kantje boord geweest”, verklaart hij zijn gedrevenheid. ,,Dit jaar zijn we nog bezig met terugverdienen. Ik hoop dat we in januari op nul staan.”

De voormalige AZ-voorzitter was nota bene een zakelijk voorbeeld, merkt hij op. ,,Ik heb hem tijdens een spreekbeurt in Apeldoorn ooit gevraagd hoe ik moet ondernemen…”

Honderd procent

Als hij in januari weer ‘op nul staat’ hebben negen jaar ondernemerschap de 31-jarige Van der Laan wel degelijk veel gebracht. ,,Het bedrijf is namelijk honderd procent van mijzelf. We hebben 45 vaste medewerkers, werken met hoge kwaliteitseisen en groeien nog steeds.”

Toen hij in 2009 begon kon hij slechts hopen dat het zo zou gaan. ,,Ik begon in een kantoortje aan de Hoofdstraat, ging met het telefoonboek in de hand bellen. De banken wilden me niet financieren, een oom leende me 10.000 euro. Daar had ik op een gegeven moment nog 600 euro van over, ik had letterlijk geen geld voor beleg op m’n brood en vreesde failliet te gaan. Gelukkig begon het net op tijd te lopen.”

Düsseldorf

Inmiddels heeft Convins vestigingen in Apeldoorn (Wagenmakershoek), Utrecht en sinds 2012 ook in Düsseldorf. ,,Een klant vroeg me of ik ook in Duitsland werkte”, grijnst hij. ,,Ja hoor, zei ik, en ik reed meteen naar daarheen om een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw te huren. Toen de klant kwam kijken zwaaide ik vriendelijk naar de mensen in de andere ruimtes en die zwaaiden terug. Mijn klant dacht waarschijnlijk dat ik daar al heel groot was…”

Scheringa

Dirk Scheringa zegt in een reactie geringe betrokkenheid tot NBC te hebben. ,,NBC is een startup die wij financieel en met coaching ondersteuning hebben gegeven”, zegt hij. ,,Het is een initiatief van Paul Vlaanderen, die ook aandeelhouder is. Ik was samen met drie anderen medeaandeelhouder en tot 1 november 2017 medebestuurder. Sindsdien is Vlaanderen de enige bestuurder.”

Bron: De Stentor

Geef een reactie